Zjedz przeziębienie zanim ono zje Ciebie!

Nie, tej jesieni nie będziemy chorować! Nie damy się przeziębieniu i nie zatrujemy organizmu niepotrzebnymi suplementami! Zmieńmy dietę i ucieknijmy przed przeziębieniem!

Wokół nas krążą wirusy i bakterie. Pełno ich w autobusie, w biurze, a nawet na balustradach i blatach instytucji, które odwiedzamy. Do tego wszędobylskie reklamy specyfików „przed”, „w trakcie” i „po” przeziębieniu oraz grypie.

W tym roku nie dajmy się zwariować. Im wcześniej zmienimy swój jadłospis, tym większa szansa, że przeziębienie nie zmieni nam codziennego życia.

Niezbędne elementy menu

W jesiennej diecie powinny znaleźć się przede wszystkim:

Witamina C – kwas askorbinowy. Podnosi odporność organizmu, a dodatkowo uczestniczy w regeneracji witaminy E, metabolizmie tłuszczów cholesterolu i kwasów tłuszczowych.

Witaminę C zawiera:
– czarna porzeczka,
– czerwona papryka,
– truskawki,
– brukselka,
– cytryna,
– pomarańcza

Cynk – bierze udział w regulacji pracy układu immunologicznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, utrzymuje odpowiednie stężenie witaminy A w osoczu.

Cynk znajdziemy w m.in.:
– orzechach,
– migdałach,
– rybach

Witamina E – chroni przed działaniem wolnych rodników oraz przed przedwczesnym starzeniem się czerwonych krwinek, wpływa na produkcję substancji przeciwzakrzepowych, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Witaminę tę znajdziemy m.in. w:
– ziarnach zbóż,
– zielonych warzywach liściastych,
– kukurydzy,
– olejach roślinnych

Selen – najlepsze działanie selenu na nasz organizm widać przy współwystępowaniu z witaminą E, wówczas selen wspomaga w usuwaniu toksyn z organizmu i pomaga zapobiegać stanom zapalnym.

Selen występuje w:
– wątróbce,
– rybach,
– czerwonym mięsie,
– pieczywie pełnoziarnistym.

Podstawą jesiennej diety jest jej zróżnicowanie i spożywanie przynajmniej jednego ciepłego posiłku dziennie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *