Zjedz przeziębienie zanim ono zje Ciebie!

Nie, tej jesieni nie będziemy chorować! Nie damy się przeziębieniu i nie zatrujemy organizmu niepotrzebnymi suplementami! Zmieńmy dietę i ucieknijmy przed przeziębieniem!
Wokół nas krążą wirusy i bakterie. Pełno ich w autobusie, w biurze, a nawet na balustradach i blatach instytucji, które odwiedzamy. Do tego wszędobylskie reklamy specyfików „przed”, „w trakcie” i „po” przeziębieniu oraz grypie.
W tym roku nie dajmy się zwariować. Im wcześniej zmienimy swój jadłospis, tym większa szansa, że przeziębienie nie zmieni nam codziennego życia.
Niezbędne elementy menu
W jesiennej diecie powinny znaleźć się przede wszystkim:
Witamina C – kwas askorbinowy. Podnosi odporność organizmu, a dodatkowo uczestniczy w regeneracji witaminy E, metabolizmie tłuszczów cholesterolu i kwasów tłuszczowych.
Witaminę C zawiera:
– czarna porzeczka,
– czerwona papryka,
– truskawki,
– brukselka,
– cytryna,
– pomarańcza
Cynk – bierze udział w regulacji pracy układu immunologicznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, utrzymuje odpowiednie stężenie witaminy A w osoczu.
Cynk znajdziemy w m.in.:
– orzechach,
– migdałach,
– rybach
Witamina E – chroni przed działaniem wolnych rodników oraz przed przedwczesnym starzeniem się czerwonych krwinek, wpływa na produkcję substancji przeciwzakrzepowych, obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Witaminę tę znajdziemy m.in. w:
– ziarnach zbóż,
– zielonych warzywach liściastych,
– kukurydzy,
– olejach roślinnych
Selen – najlepsze działanie selenu na nasz organizm widać przy współwystępowaniu z witaminą E, wówczas selen wspomaga w usuwaniu toksyn z organizmu i pomaga zapobiegać stanom zapalnym.
Selen występuje w:
– wątróbce,
– rybach,
– czerwonym mięsie,
– pieczywie pełnoziarnistym.
Podstawą jesiennej diety jest jej zróżnicowanie i spożywanie przynajmniej jednego ciepłego posiłku dziennie!