Zdrowotne skutki substytucji tluszczu mlekowego
Tluszcz mlekowy, ze wzgledu na wysokość zawartość nasyconych kwasów tluszczowych oraz obecność cholesterolu, od kilkudziesieciu lat traktowany jest przez lekarzy i dietetyków jako przyczyniajacy sie do powstawania miazdzycy.
Jednak zastapienie tluszczów zwierzecych w diecie, rzekomo prozdrowotnymi olejami roślinnymi nie wplynelo na zmniejszenie zachorowalności na nadciśnienie, miazdzyce i chorobe niedokrwienna serca, spowodowalo natomiast wzrost zachorowalności na choroby nowotworowe.
Polecam bardzo ciekawy i interesujacy artykul:
Zdrowotne skutki substytucji tluszczu mlekowego
We wlasnym oraz wspólautorki, prof. Hanny Czeczot z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wyrazam zgode na umieszczenie na Pańskim blogu juz opublikowanych prac a takze prac, które sa w druku. Wszystkie te prace pisane byly z myśla o uświadamianiu zagrozeń zdrowotnych.
prof. dr hab. inz. Grazyna Cichosz