Słonecznik – pyszna i zdrowa przekąska i jej zalety

Ziarna słonecznika zdecydowanie częściej powinny być dla nas przekąską. Są zdrowe pod wieloma względami oraz tłumią apetyt, dzięki czemu nie mamy ochoty sięgać po niezdrowe batoniki czy ciasteczka. Zakup paczkę łuskanych ziaren przy najbliższej wizycie w sklepie, a zagwarantujesz sobie szansę na lepszą formę- nie ważne, czy chcesz schudnąć, czy nabrać masy mięśniowej.
Spożywaj dziennie około garści lub dwóch, a jeżeli nie jesz żadnych orzechów ani innych pestek- możesz sobie pozwolić na trzy garście. Nie bój się, że jedząc te ziarna, przytyjesz- mają wprawdzie w sobie wiele tłuszczu, ale niedawno odkryto, że specjalna budowa nasion i orzechów sprawia, że tłuszcz jest jakby zamknięty w komórkach, które podczas trawienia w większości nadal nie zostają rozerwane czy rozpuszczone, a więc tłuszcz nie może się dostać na zewnątrz i większość i tak zostanie wydalona wraz z kałem. Polecam słonecznik, gdyż zespół cennych składników będących fundamentem naszego życia zawartych w nim, pomoże ci poprawić humor, a nawet polepszyć jakość snu. Jak? Już tłumaczę. Artykuł ten będzie przedstawieniem wszystkich zalet wspaniałego daru natury, jakim jest przytoczona roślina, abyście drodzy czytelnicy wiedzieli, że warto dodać jej nasiona do diety.
Błonnik
Przeciętny Polak zjada 30-60% zalecanej dziennej normy spożycia tegoż związku, lekceważąc jego niedobór, ponieważ większość osób jest zdania, że błonnik tak naprawdę wcale nie jest potrzebny. I to duży błąd- wystarczy zwiększyć jego spożycie do wartości optymalnej i już po dwóch tygodniach można poczuć się o niebo lepiej. Dlaczego? Otóż błonnik przyśpiesza metabolizm, co przekłada się na mniej gnijącego pokarmu w jelitach, a to z kolei znaczy mniej toksyn zatruwających krew i narządy. Im mniej szkodliwych trucizn w nas krąży, tym lepszy humor, sen i zdolności umysłowe, a także większa odporność. Błonnik dodatkowo wiąże metale ciężkie zawarte w niektórych pokarmach, obniża ciśnienie, zapewnia rozwój dobrym szczepom bakterii jelitowych, no i zapewnia uczucie sytości. Sami widzicie, że jego właściwości szeroko wykraczają poza polepszanie perystaltyki jelit. Można rzec, że błonnik jest jedną z najpotężniejszych odtrutek. Słonecznik w 100 gramach zawiera 6-8 gram błonnika (w zależności, czy jest prażony, czy suszony)
Białko
Białko słonecznika jest bardzo wartościowe i prezentuje bogaty profil aminokwasowy. Znaczy to, że zawiera większość niezbędnych człowiekowi do życia aminokwasów (podstawowych budulców białek), których sami nie potrafimy wyprodukować. Białko roślinne w przeciwieństwie do zwierzęcego nie zakwasza organizmu, a więc jest pod pewnym względem lepsze. Dodatkowo jest lekkostrawne, przez co zostaje wydajniej wchłonięte, przy tym jednocześnie nie obciążając zbyt naszych układów pokarmowych. W ziarnach słonecznika znajdziemy 21-24 procent protein.
Minerały
W przeciętnej diecie często pojawiają się niewystarczające ilości cynku. Jest on kluczowy do utrzymania zdrowej cery oraz silnych włosów i paznokci. D tego cynk ma zauważalne znaczenie w kształtowaniu odporności- osoby z jego wysokim stężeniem we krwi dużo rzadziej narzekają na przeziębienia. Cynk jest także afrodyzjakiem- w przypadku mężczyzn bierze udział w procesie wytwarzania plemników i zapobiega ich uszkodzeniom. Warto więc sięgać po pestki słonecznika będące jego naturalnym bogactwem, kiedy planuje się dziecko. Zaledwie 50 gram nasion słonecznika pokrywa jedną piątą dziennego zapotrzebowania na cynk. Drugim istotnym pierwiastkiem w omawianych pestkach jest magnez- znasz go zapewne z reklam o skurczach. To on opowiada za prawidłowe funkcjonowanie mięśni, ale też za zdrowie układ nerwowego i sercowego. Zjedzenie rzeczonych 50 gram słonecznika to dla organizmu zastrzyk 35% dobowej porcji magnezu i to w najlepiej wchłanialnej formie- naturalnej! Jako bonus dostajesz przy tym około 25% dziennej racji żelaza i 45% rekomendowanej ilości selenu.
Witaminy
W nasionach słonecznika znajdziesz duże ilości witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy b1 i b6. Ta pierwsza bierze udział w oddychaniu komórkowym i metabolizmie węglowodanów, czyli jej niedobory (wcale nie tak rzadkie) skutkują ogólnym osłabieniem. Ponadto b1 zapewnia optymalne funkcjonowanie tkanki nerwowej i układu trawiennego. Witamina b6 z kolei ma duże znaczenie przy tworzeniu komórek krwi i transporcie glukozy (energii). Dodatkowo znajdziesz w słoneczniku kwas foliowy, który odpowiada za rozwój tkanki nerwowej, wydzielanie hormonów szczęścia i produkcję szpiku kostnego. I na sam koniec warto wspomnieć, że słoneczni kto jedno z lepszych źródeł witaminy E, a tej niedobory są wśród najczęstszych braków diety typowego Polaka. Witamina ta pełni funkcję przeciwutleniacza, a także wpływa na budowę mięśni i zdrowie arterii krwionośnych.