Kwasy omega 3 nie zapobiegaja zawalom?

Dobroczynny wplyw kwasów Omega 3 na organizm znany jest od dawna. Lista zalet jest dluga. Zmniejszaja ryzyko chorób ukladu krazenia, podnosza odporność, wspomagaja prawidlowy rozwój mózgu. Ale czy rzeczywiście przeciwdzialaja zawalom?

Niewatpliwie kwasy omega 3 sa substancja o wielu zaletach. Jako, ze ich najlepszym źródlem sa przede wszystkim ryby i owoce morza, dietetycy od lat powtarzaja, ze powinniśny je spozywać przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Z wielu badań wynika, ze regularne przyjmowanie kwasów omega 3 zmniejsza ryzyko pojawienia sie nowotworu, korzystnie wplywa na odporność oraz funkcjonowanie watroby oraz poprawia smopoczucie zwiekszajac poziom serotoniny zwanej hormonem szcześcia. Przyjmowanie kwasów omega 3 zaleca sie równiez ze wzgledu na to, ze suplementacja moze znaczaco zmiejszyć ryzyko chorób serca.

Okazuje sie, ze nie u wszystkich. Suplementacja nie zapobiega zawalom i udarom u osób, które juz choruja na serce. Archives of Internal Medicine dokonano analizy kilkunastu przypadków, gdzie chorzy na serce przyjmowali suplementy z kwasów omega 3 lub otrzymywali placebo.

Badniu zostali poddani glównie mezczyźni. Ich średnia wieku wynosila ok. 60 lat. Jaki wniosek z badań? Niezbyt budujacy. Okazalo sie, ze pomiedzy osobami, które przyjmowaly kwasy, a pacjentami otrzymujacymi placebo w zasadzie nie wystepuja róznice – śmiertelność pacjentów byla podobna. Czy zatem kwasy omega 3 sa kolejnym produktem marketingu?

READ  Słonecznik - pyszna i zdrowa przekąska i jej zalety

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *