Jakie produkty opóźniaja starzenie
Jedz pomidory, marchewke, jablka i banany. Okazuje sie, ze regularne spozywanie owoców i warzyw opóźnia procesy starzenia sie organizmu.
Wśród „zielonych witamin” na szczególna uwage zasluguje pomidor. Jest on doskonalym źródlem m.in. FNA – silnego przeciwutleniacza odkrytego przez naukowców z hiszpańskiego Instytutu Biologii Molekularnej i Komórkowej (IBMCP). FNA dziala 4,5 razy mocniej niz witamina E, a takze 10 razy silniej od witaminy C, która wzmacnia odporność oraz przyspiesza gojenie sie ran.
Badania wykazaly równiez, ze przeciwutleniacz o nazwie feruloylnoradrenaline charakteryzuje sie o wiele wiekszym dzialaniem przeciwutleniajacym niz resweratrol – przeciwutleniacz zawarty w czerwonym winie. Ponadto pomidory sa cennym źródlem innego przeciwutleniacza – likopenu, który wykazuje dzialanie antynowotworowe oraz zapobiega powstawaniu chorób ukladu krazenia.
W pomidorze znajdziemy takie witaminy jak witamine E, która chroni skóre, K, B1, B2, B6 i PP. Czerwone warzywo jest równiez cennym źródlem mineralów: m.in. zelaza, potasu, wapnia, magnezu, cynk czy jodu.
Innym warzywem opóźniajacym starzenie sie jest marchewka. Zawarty w niej beta-karoten, nie tylko dobroczynnie wplywa na skóre, ale oczyszcza równiez organizm ze szkodliwych toksyn. Przyswajalność beta-karotenu jest wieksza kiedy marchewka jest ugotowana. Bomba witaminowa sa równiez jablka oraz bogate w potas, blonnik i bialko banany.