Grzybica układu pokarmowego

Grzybicę zwykle kojarzymy z chorobą stóp, której można nabawić się na basenie lub uciążliwą dolegliwością narządów płciowych, jednak istnieje jeszcze jedna, trudno rozpoznawalna grzybica, a mianowicie grzybica układu pokarmowego. Taka grzybica może przybierać wiele form i charakteryzować się mylnymi objawami.

Niewiele z nas zdaje sprawę z tego, że groźne grzyby, podobne do tych zagrażających naszej skórze stóp pojawiać mogą się także we wnętrzu ciała. Grzyby te mogą zaatakować nasz układ pokarmowy. Głównym winowajcą grzybicy układu pokarmowego są grzyby, które mimo posiadania cech zwierząt i roślin, nie należą do żadnej z tych grup. Mogą one zasiedlać różne środowiska, do których doskonale się dopasowują, począwszy od gleby, a na ludzkim organizmie skończywszy. Wiele gatunków jest patogennych dla człowieka i powoduje spore zniszczenia w organizmie, są też i takie, które naturalnie „mieszkają” w naszym organizmie, nie powodując na co dzień żadnych strat, jeśli jednak następuje ich uaktywnienie, może okazać się, że jesteśmy mocno zagrożeni tymi maleńkimi „stworami”, których zbagatelizowanie, wiąże się z dużym uszczerbkiem na naszym zdrowiu.

Drożdżak atakuje

Grzybica w obrębie układu pokarmowego może mieć różne przyczyny, jedną z nich będzie kuracja antybiotykowa, inną ogólne przemęczenie organizmu. W profesjonalnych publikacjach dotyczących grzybicy układu pokarmowego spotkamy się zapewne z nazwą Candida albicans, czyli grzybem, który w normalnych warunkach nie zagraża człowiekowi, jednak jeśli wystąpi szereg czynników, które go uaktywnią, możemy mieć pewność, że stan naszego zdrowia jest mocno zagrożony.

Czynniki ryzyka

Do najważniejszych przyczyn zakażeń kandydozą (grzybicą) należą: osłabiony układ immunologiczny i długotrwałe przyjmowanie antybiotyków. Mniej prawdopodobnym czynnikiem powodującym grzybicę jest ogólne osłabienie organizmu, spowodowane np. stresem, wyczerpaniem czy brakiem snu lub zła dieta w ramach której wylicza się zbyt dużą ilość cukrów prostych, posiłki typu fast food, przyjmowanie hormonów sterydowych czy picie wody niewiadomego pochodzenia.
Jak widać grzybicy układu pokarmowego można nabawić się zupełnie przypadkowo, co gorsza niezwykle trudno ją zdiagnozować, niejednoznaczne są bowiem jej objawy, które można podzielić na te związane z psychiką, zmianami skórnymi oraz niedogodnościami związanymi bezpośrednio z układem pokarmowym. Jednak to nie wszystko, bowiem zwiększenie się w organizmie chorego populacji drożdżaków odpowiedzialnych za grzybicę może być też oznaką innej, co gorsza znacznie poważniejszej choroby. Nasz niepokój powinna wzbudzić też powracająca grzybica układu pokarmowego, która wiązać się może z inną przewleką, ale trudno rozpoznawalną chorobą.
Warto pamiętać, że choroba ogólnie zwana grzybicą układu pokarmowego dzieli się jeszcze wewnętrznie na grzybicę przełyku, żołądka, jelit oraz jamy ustnej, każda z tych chorób, będzie charakteryzować się innymi objawami i innym przebiegiem.

READ  Co to jest celiakia?

Objawy, leczenie

W przypadku grzybicy przełyku sprawa jest skomplikowana i niebezpieczna, ponieważ grzyb wrasta w ściany naczyń krwionośnych błony śluzowej, w wyniku czego następuje ich uszkodzenie, które z kolei może powodować krwotoki. Objawem pojawienia się takiej grzybicy będą m.in. bóle przy przełykaniu, czasem ból w okolicy mostka czy w okolicach łopatek. Jeśli nasz lekarz pierwszego kontaktu czy też lekarz gastrolog zdiagnozuje u nas grzybicę przełyku, nie powinnyśmy się dziwić, że skieruje nas na kilka dodatkowych badań. Grzybica tego typu jest bowiem chorobą wskaźnikową AIDS, znaczy to, że jej pojawienie się, może być jednym z objawów zachorowania na tę chorobę, ponadto może być też objawem powikłań wynikających z choroby wrzodowej żołądka – tak czy inaczej, będzie trzeba przygotować się na szereg testów i badań.

Grzybicę żołądka może zwiastować pojawienie się wzdęć, problemy z łaknieniem, białe plamki w ustach, pieczenie w przełyku czy ból w okolicach mostka. Ponieważ tego typu grzybica może powodować groźne powikłania jak zwężenie przełyku, sepsę czy zapalenie otrzewnej a nawet zapalenie płuc – należy ją jak najszybciej zacząć leczyć, niestety konieczne może okazać się zastosowanie hospitalizacji. Jeśli grzybica pojawi się u nas po raz kolejny, lekarz zapewne uczuli nas na przyłożenie większej wagi do planowania diety, tzn. wzbogacenie jej o podstawowe witaminy (A, z grupy B, C) oraz urozmaicenie posiłków przy jednoczesnej rezygnacji z dań gotowych i kuchni fast food.

Grzybica jelit objawiać się z kolei będzie nieprzyjemnym zapachem z ust, zaburzeniami trawienia, nudnościami oraz szeregiem niedogodności związanych w pracą układu pokarmowego (biegunki, nudności, gazy, burczenie w brzuchu, permanentne łaknienie). Grzybica tego typu jest niebezpieczna ponieważ łatwo może przenieść się na inne organy (np. wątrobę) co prócz zagrożenia sepsą, może też bezpośrednio zagrażać naszemu życiu. Nie warto też bagatelizować nawracającej grzybicy pochwy, ona bowiem może być wskazaniem do leczenia przeciwgrzybiczego ukierunkowanego na jelita, szczególnie w sytuacjach, kiedy wiąże się z tradycyjnymi objawami grzybicy jelit.

READ  Schorzenie cywilizacji - alergia

Grzybica jamy ustnej dotyczy zwłaszcza dzieci, osób starszych oraz palaczy i może przybierać rożne formy zaawansowania, może być ostra i przewlekła, rumieniowa, rozrostowa i zanikowa. Na ten rodzaj kandydozy chorują najczęściej osoby z osłabionym układem odpornościowym. Wszystko zaczyna się od nalotów podobnych do tych, jakie pojawiają się po wypiciu zsiadłego mleka, mogą im towarzyszyć pieczenie, swędzenie, nadwrażliwość na niektóre smaki i zaburzenia połykania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *