Co to jest celiakia?
Podstawa leczenia jest dieta bezglutenowa. Po maksymalnie 6 tygodniach stosowania diety eliminacyjnej mozna sie spodziewać poprawy stanu zdrowia. Czasami jednak na poprawe trzeba czekać nawet trzy miesiace.
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:
- Mleko i przetwory mleczne: śmietana, sery biale i dojrzewajace, jogurt, kefir
- Mieso, wedliny, drób, jaja, ryby – pod warunkiem, ze nie zawieraja glutenu
- Kasza, maka i skrobia kukurydziana, maczka ziemniaczana
- Ryz, maka ryzowa, platki i kleiki ryzowe
- Proso, kasza jaglana, tapioka, sago, bataty
- Kasza i maka gryczana
- Maka sojowa, skrobia pszenna bezglutenowa, makarony bezglutenowe
- Maslo, tluszcze roślinne i zwierzece
- Warzywa, owoce, soki owocowe i warzywne
- Landrynki, lizaki, dropsy, pastylki mietowe, twarda czekolada mleczna i gorzka
- Galaretki, budynie, kisiele z maki ziemniaczanej, ryzowej, kukurydzianej
- Drozdze lub bezglutenowy proszek do pieczenia, ewentualnie weglan sodu
Produkty niedozwolone w diecie bezglutenowej
- Maka pszenna i jej przetwory, makarony, otreby pszenne
- Maka zytnia i jej przetwory
- Kasza manna, kasza mazurska, perlowa, peczak, platki owsiane
- Czekolada nadziewana, batony, cukierki nadziewane
- Guma do zucia
Zdarza sie, ze u cześci chorych wystepuje przejściowa nietolerancja na gluten wyniklych z powiklań infekcji zakaźnych przewodu pokarmowego. Objawy sa podobne jak przy wrodzonej nietolerancji glutenu. Po wyleczeniu przy pomocy diety eliminacyjnej powtórne wprowadzenie glutenu nie powoduje ponownego zaniku kosmków. W przypadku stwierdzenia trwalej nietolerancji konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej przez cale zycie.